DAÜ Eski Rektörü Prof. Dr. Özay Oral'a Büyük Ödül

DAÜ Eski Rektörü Prof. Dr. Özay Oral
Yayınlanma Tarihi: 21 Kasım 2014, Cuma

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) eski rektörü Prof. Dr. Özay Oral dünyanın önde gelen teknik kuruluşlarından Elektrik ve Elektronik Mühendisleri Enstitüsü (IEEE) tarafından "Yaşam Boyu Fellow" payesi ile onurlandırıldı. Teknolojinin geliştirilmesine adanmış, dünyanın en büyük mesleki kurumu olan IEEE'nin, 160 ülkede 430,000'i aşkın üyesi bulunuyor.

IEEE, mühendislik eğitimine yaptığı katkılardan dolayı Prof. Dr. Oral'a, 1995 yılında, Amerika Birleşik Devletleri'nde en yüksek mühendislik payesi olan "IEEE Fellow" payesini vermişti.

Bilindiği gibi DAÜ en büyük gelişimini Prof. Dr. Oral döneminde yaşamıştı. Üniversitenin altyapısını geliştiren, modern bir kampüs yaratan, öğrenci sayısını 3000'den 15000'e çıkaran Prof. Dr. Oral, aynı dönemde onlarca yüksek lisans ve doktora programı açarak üniversitedeki bilimsel gelişmeye de katkıda bulunmuştu. DAÜ'de 1992 yılında göreve başlayan ve 11 yıl boyunca görev yapan Prof. Dr. Özay Oral'ın adı, üniversiteye yaptığı üstün hizmetler dolayısıyla Üniversite kütüphanesine verilmişti.

Özay Oral Kimdir?

1970 yılında ODTÜ'den doktorasını aldıktan sonra İngiltere'de University of Manchester'de bir yıl, Amerika Birleşik Devletleri'nde University of California Berkeley'de üç yıl konuk profesör olarak ders vermiş ve araştırmalar yapmıştır. 1978 yılında TÜBİTAK Teşvik Ödülü'nü 1985 yılında da TÜBİTAK Bilim Ödülü'nü alan Prof. Oral Türkiye'yi 5 yıl süreyle NATO'nun Bilim ve Teknoloji panellerinde Avrupa'nın değişik ülkelerinde temsil etmiştir. 1966 – 1986 yılları arasında ODTÜ'de görev yapan Oral, bu üniversitede öğretim üyeliğinin yanı sıra Rektör Yardımcılığı dahil bazı idari görevlerde de bulunmuştur.

29 Ocak 1986 – 31 Ocak 1992 tarihleri arasında Türkiye'nin ilk özel üniversitesi olan Bilkent Üniversitesi'nin "Provost" olarak Akademik Kurucu görevini yürüten Prof. Dr. Özay Oral, Bilkent Üniversitesi Mühendislik ve Fen Bilimleri Fakülteleri'nin 6 yıl süreyle Kurucu Dekanlık görevlerinde de bulunmuştur. Prof. Oral, 1 Şubat 1992 tarihinden itibaren Doğu Akdeniz Üniversitesi Rektörü olarak göreve başlamıştır. On bir yıldan fazla bu görevi yürüten Oral, Doğu Akdeniz Üniversitesi'nin 3000 olan öğrenci sayısını 15.000'e çıkararak altyapısı itibariyle ve verdiği eğitimle Doğu Akdeniz Üniversitesi'nin bölgenin en önde gelen Üniversiteleri arasında yer almasında oldukça önemli gelişmeler sağlamıştır.

Tüm bu çalışmalarından ve ODTÜ, Bilkent Üniversitesi ve Doğu Akdeniz Üniversitesi'nde Mühendislik Eğitimine yapmış olduğu katkılarından dolayı, Prof. Oral'a Amerika Birleşik Devletleri'nden 1995'in en yüksek Mühendislik payesi olan IEEE Fellow Payesi verilmiştir. Oral Eylül 2013 tarihinden itibaren Bilkent Üniversitesi'nde öğretim üyesi olarak çalışmaktadır.