Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Rektörü Prof. Dr. Necdet Osam destekleriyle düzenlenen “Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Eğitimleri” konulu Cisco Networking Academy toplantısı büyük bir katılımla DAÜ Mustafa Afşin Ersoy Salonu’nda gerçekleştirildi.
Açılış konuşmasında Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M. Yaşar Özden Cisco Networking Akademisi’nin bu alanda Dünya’daki belki de en büyük kuruluş olduğunu ve DAÜ’nün bu organizasyonla işbirliğinin önemini anlattı. Prof. Dr. Özden konuşmasında, özellikle şirketler ve ülkeler arasında yaşanan sayısal dönüşümden dolayı rekabet edebilmek için eğitimin en önemli silah olduğunu vurguladı.
DAÜ Bilgi İşlem Merkezi Müdürü Aytaç Çerkez “Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme” alanında endüstriyel sertifikaların önemi hakkında sunum gerçekleştirdi. Çerkez konuşmasında DAÜ bilişim varlıkları hakkında da bilgi verirken, ayrıca üniversitenin sertifikasyon için test merkezlerine de sahip olduğunu anlattı.
DAÜ Cisco Networking Academy Sorumlusu Yusuf Küçük ise “Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Eğitimleri”nin KKTC’de daha yaygın ve geniş kesimlere ulaşabilmesi için kurulan partnerlik modelini anlattı. Yeni kurulan modelle DAÜ’nün Akademi Destek ve Eğitmen Yetiştirme Merkezi olarak da hizmet vereceğini kaydeden Küçük, bu merkezde Networking, Güvenlik, IoT, OS&IT, Programlama, İşletme ve Sayısal Okur Yazarlık kurslarını KKTC genelinde gerçekleştirecek olan eğitmenlerin hazır olduğunu belirtti. Sunumunda Cisco Networking Academi’nin esas amacının öğrenme ve istihdam edilebilirlik arasında güçlü bir köprü kurmak olduğunu belirten Küçük, 2002 yılından günümüze kadar DAU Cisco Networking Akademisi’nin faaliyetlerini ve gerçekleştirdiği başarıları anlattı.
Küçük’ün ardından kürsüye gelen Türkiye Cisco Networking Akademisi program sorumlusu Deniz Sungurlu yapmış olduğu sunumda bu eğitim programı ile insanların geleceğine nasıl ışık tuttuklarını anlattı. Sungurlu 165 ülkede, 470 ofiste ve 70000 çalışanı ile faaliyet gösteren firması Cisco Systems`in Internet gelişimindeki rolünü de açıkladı. Dünyada %63 yetkin elaman sıkıntısı bulunurken 75 milyon gencin de işsiz olması bağlamında Cisco Networking Akademi programının uygulanmasının önemini ifade eden Sungurlu, Cisco Networking Akademisi’nde her yıl 1 milyon kişinin eğitim aldığını, KKTC’de de öğrenci ve eğitmen sayısının artması gerektiğini belirtti.
Günün son konuşmasını Cisco Academy Türkiye, Ortadoğu ve Kuzey Afrika (TMENA) Bölgesi Teknik Müdürü Marc Khayat gerçekleştirdi. Dünya`da Endüstriyel Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme alanında en çok tanınan isimlerden biri olan Marc Khayat Cisco Networking Akademisi’nin en son portföyünü anlattı. Sayısal ekonomi için gerekli olan mühendislerin hangi kabiliyetlere göre eğitilmesi gerektiğini anlatan Khayat, sayısal ekonomide en çok aranılan vasıfların Sayısal Dönüşüm, IoT kuruluşu, Büyük Veri ve Mantıksal Analizi ve Sayısal Ehliyetin olduğunu vurguladı. Internetin yaşantımızı etkilediğini düşünüyorsanız IoT`nin yaşamı yeniden değiştireceğini belirten Khayat, buna ancak eğitimle hazır olunabileceğini vurguladı. Cisco Academi programında bulunan 30’dan fazla eğitim programı hakkında da detaylı bilgiler veren Khayat salondaki tüm katılımcılar tarafından büyük ilgi gördü.
Söz konusu toplantıya ülke genelinden birçok üniversitenin, devlet kurumlarının ağ yöneticileri ile beraber yoğun bir öğrenci katılımı gerçekleşmiştir.
Cisco Networking Academy Yöneticileri DAÜ Rektörü Prof. Dr. Osam’ı Ziyaret Etti
Toplantı öncesi Türkiye Cisco Networking Akademisi program sorumlusu Deniz Sungurlu ve Cisco Academy Türkiye, Ortadoğu ve Kuzey Afrika (TMENA) Bölgesi Teknik Müdürü Marc Khayat, Aytaç Çerkez ve Yusuf Küçük eşliğinde DAÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Osam’a bir de ziyaret gerçekleştirdiler. Katkılarından dolayı DAÜ Rektörü Prof. Dr. Osam’a teşekkür eden konuklar Cisco Networking Academy ile ilgili bilgiler de paylaştılar. Ziyarette DAÜ Rektörü Prof. Dr. Osam tarafından Sungurlu ve Khayat’a DAÜ logolu lefkara işi hediye takdim edildi. Ziyarette DAÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Özgür Eren de hazır bulundu.