DAÜ "Z-Zero"dan Gurulandıran Başarı

Yayınlanma Tarihi: 28 Ağustos 2017, Pazartesi

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Mühendislik Fakültesi, Makina Mühendisliği Bölümü tarafından geliştirilen ve Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı Bölümü’nün kabuk tasarımı katkılarıyla hazırlanan elektrikli araç "Z-Zero", katıldığı "TÜBİTAK Efficiency Challenge Electric Vehicle" (Batarya Elektrik Enerjili Araç Yarışları – Elektromobil 2017) yarışmasında tasarım ödülüne layık görüldü.

Türkiye’nin Kocaeli ilinde yer alan Körfez Yarış Pisti’nde 21-24 Ağustos 2017 tarihleri arasında gerçekleştirilen teknik ve dinamik sürüç kontrolünden ilk seferde geçen "Z-Zero", 27 Ağustos 2017 tarihinde Türkiye’den ve yurtdışından 54 farklı üniversitenin oluşturduğu 70 farklı takımla mücadele ederek yarışı 20. sırada tamamladı.

DAÜ "Z-Zero"dan Gurulandıran Başarı

Enerji verimliliğinin amaçlandığı ve en az enerji harcayan aracın kazandığı yarışma sonucunda DAÜ "Z-Zero", mekanik ve elektronik alanında kazandığı tasarım ödülü ile tüm DAÜ ailesini gururlandırdı. Tasarım Ödülü; ürünün/aracın mekanik tasarımı, mühendislik çalışması ve yerlilik açısından üstün bulunan/yenilik getiren takıma verilen ödüldür. Ödül değerlendirmesinde takımlar tarafından sunulan teknik tasarım raporu ve yarış haftasında yapılan incelemeler göz önünde bulundurulmaktadır.

"Z-Zero" Tamamen DAÜ Bünyesinde Geliştirildi

DAÜ Mühendislik Fakültesi, Makina Mühendisliği Bölümü Başkan Yardımcısı ve Mekatronik Programı Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Davut Solyalı tarafından yürütülen elektrikli araç projesi "Z-Zero" ekibinde özellikle lisans ve lisansüstü öğrencilere yer verildi. Tamamıyla DAÜ bünyesinde geliştirilen "Z-Zero", üniversitenin kendi imkanları ve öğrencileri tarafından tasarlandı ve üretildi. Tasarım ve üretim TÜBİTAK’ın belirlediği kurallar ve kıstaslar doğrultusunda gerçekleştirildi. Proje kapsamında en verimli Batarya Elektrik Enerjili Araç’ın üretilmesi hedef alındı.

"Z-Zero" ekibi